Palingrokerijen

De lekkerste paling haal je in Spaarndam

Op de dijk die het Spaarne van het IJ scheidt, ontstaat ruim 730 jaar geleden ons pittoreske vissersdorpje Spaarndam, toen nog grotendeels bevolkt door palingvissers. Het is dus niet zo gek dat in de loop der jaren zich hier meerdere ambachtelijke palingrokerijen vestigen.

De drie palingrokerijen waar de lokale vissers hun vangst lieten roken waren een belangrijk onderdeel van de lokale economie en cultuur. Tegenwoordig is er nog maar één overgebleven, maar deze laatste rokerij houdt de traditie in ere.

In 1983 starten de broers Simon en Ton Balm met vader Ton Balm sr. en Johan Kuijten Holland Paling. (onder aan de IJ-kant Spaarndammerdijk. Voor die tijd werken zij al samen bij Palingrokerij Balm (Taanplaats) . Holland Paling is een echt familiebedrijf. Hoewel opgericht in 1983, gaat de historie terug tot 1832, want de familie Balm is al sinds die tijd palingroker.

Palinghandel Johan Kuijten haalde met vrachtwagens levende paling uit Europa en omstreken naar Spaarndam om te verhandelen en te laten roken bij Holland Paling. Inmiddels bestaat palingrokerij Kuijten niet meer en ook de rokerij van Kok – de derde palingrokerij – is niet meer in productie.

Hoewel Spaarndam niet meer de palingrokerij-hoofdstad is van weleer, zorgt Holland Paling ervoor dat deze rijke traditie blijft voortleven. Een laatste getuige van de tijd dat er drie rokerijen de lucht vervulden met hun karakteristieke rookgeur.

Weetje:
Het polderwater bij ons dorp is erg in trek bij vissen die vanuit het Noordzeekanaal richting Spaarndam zwemmen. Maar voor het boezemgemaal komen de vissen stil te liggen, zij kunnen het gemaal niet passeren. Daar komt in de zomer van 2020 verandering in. Door een nieuwe vispassage kunnen de palingen en andere trekvissen nu van zout naar zoet water zwemmen.

Deze palingrokerijen hadden als thuishaven Spaarndam. Alleen Holland Paling is nog open en rookt dagelijks nog de heerlijkste paling.

Hansje
Heerlijke verse paling is uiteraard verkrijgen Bij de Buuf

Nieuwsbrief

Ik wil graag een maandelijkse nieuwsbrief ontvangen

Bedankt voor je inschrijving

Nieuwsbrief

Ik wil graag een maandelijkse nieuwsbrief ontvangen

Bedankt voor je inschrijving