Historie Spaarndam

Beleef het Bij de Buuf

« van 50 »

De historie van Spaarndam vind je terug in de nostalgische ambiance van deze gezellige – huiskamerachtige – lunchroom Bij de Buuf. Fotowanden met historische foto’s over de geschiedenis van Spaarndam laten je teruggaan naar het tijdperk van Hansje Brinker. 

 

In 1250 werd op voorstel van Graaf Willem II van Holland een dam in het Spaarne gelegd om grote delen van Holland te beschermen tegen het water. Het dorpje Spaarne lag vanaf die tijd aan de dam. In 1285 werd deze dam door een hevige stormvloed grotendeels vernield. Graag Floris V geeft toestemming om een nieuwe dam te bouwen: de Spaarnedam. Dit wordt gezien als het begin van het dorp Spaarndam. Vanaf 1280 worden er sluizen aangebracht in de dam, waaronder de Kolksluis, die hiermee gelijk de oudste nog dienstdoende schutsluis van Europa is.

 

Hansje Brinker

Van oudsher heeft Spaardam een strijd moeten leveren tegen het wassende water. Deze voortdurende strijd wordt gesymboliseerd door het beeldje van Hansje Brinker aan de IJdijk, op de Woerdersluis. Iedereen kent het verhaal over het jongetje dat het land behoedde voor een overstroming door zijn vinger in de dijk te steken. Spaarndam is om de Kolk heen gebouwd. De passeren de scheepvaart zorgde in het verleden voor de nodige bedrijvigheid. De zeilmakerij, de kruidenier, de mastenmaker: alles rondom de visserij is nu weg. Maar het dorpscafé, dat stamt uit 1571, is er nog. De Kolk is nog steeds het hart van Spaarndam, met de muziektent, de terrasjes en de gezelligheid. De Kolk is eigenlijk een beetje Nederland in het klein. Als je bij het beeldje naar beneden loopt en het bruggetje over gaat, dan ben je op de Kolk.

 

HanSje boek


Hansje Brinker is wereldberoemd en trekt veel toeristen. Met name uit Amerika en Japan. Hij heeft zelfs zijn eigen boek ‘HanSje en het gaatje in de tijd’. Een educatief (voorlees)kinderboek, dat ook bedoeld is voor bezoekers van Spaarndam en Spaarnwoude die benieuwd zijn naar de leukste bezienswaardigheden van de omgeving.

Gratis parkeren

Gratis parkeren

Nieuwsbrief

Ik wil graag een maandelijkse nieuwsbrief ontvangen

Bedankt voor je inschrijving

Nieuwsbrief

Ik wil graag een maandelijkse nieuwsbrief ontvangen

Bedankt voor je inschrijving