De Kolk
Het ‘centrum’ van Spaarndam
De Kolk in Spaarndam was in het verleden een levendige plek waar veel bedrijvigheid plaatsvond door de scheepvaart die er passeerde. Deze kolk, een meertje ontstaan door een eerdere dijkdoorbraak, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het dorp.
In 1280 werd er onder leiding van graaf Floris V een sluis aangelegd bij de Kolk om de scheepvaart tussen het Spaarne en de Zuiderzee te vergemakkelijken. Deze kolksluis zorgde voor een toestroom van schepen die er moesten schutten, wat ook weer allerlei bedrijvigheid met zich meebracht.
Rondom de Kolk vestigden zich verschillende bedrijven die profiteerden van de scheepvaart. Zo was er een zeilmakerij waar zeilen voor de schepen werden gemaakt en gerepareerd. Ook was er een kruidenier die voorraden verkocht aan de schepen die er aanmeerden.
De Kolk fungeerde als een soort overslagplaats waar goederen van en naar de schepen werden overgeladen. Dit trok ook andere bedrijven aan, zoals pakhuizen en opslagfaciliteiten. De aanwezigheid van al deze bedrijvigheid zorgde voor veel werkgelegenheid in het dorp. Horecagelegenheden voor de vele scheepslieden en handelaren vestigden zich hier. De Kolk was een gezellige en bruisende plek waar veel reuring was.
Met de komst van grotere schepen die niet meer door de kolksluis konden, nam de bedrijvigheid in de loop der tijd af. Maar de Kolk blijft een iconisch plekje in Spaarndam dat herinnert aan de tijd dat het dorp een belangrijke schakel was in de scheepvaartroutes en alle bijbehorende bedrijvigheid.
De Kolk met zijn muziektent, ophaalbrug, schattige huisjes, restaurant en café, is eigenlijk een beetje Nederland in het klein en vervult nog steeds een belangrijke rol in het dorp. Diverse activiteiten zoals Koningsdag, het WK Ponderslaan en de Sinterklaasintocht vinden hier plaats.